Sastojci:
30 ml ulja
1 glavica luka
600 g miješanog mljevenog mesa
2 češnja češnjaka
2 žlice nasjeckanog peršina
1 žlica Vegete
6 jaja
2 žemlje
300 ml kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
3 žlice oštrog pšeničnog brašna
2 žlice krušnih mrvica
150 g pancete
sol, papar

Priprema: Na zagrijanom ulju popržite luk, dodajte mljeveno meso, nasjeckani češnjak, peršin i jednu žlicu Vegete. Pržite dok meso ne dobije lijepu boju, pa prebacite u dublju zdjelu da se hladi. U međuvremenu skuhajte 5 jaja.

Žemlje namočene u toploj vodi i dobro ocijeđene natrgajte na veće komade, zatim dodajte vrhnje, 1 sirovo jaje, prašak za pecivo, brašno i krušne mrvice, te sve zajedno malo posolite i popaprite.

Kalup premažite uljem i obložite tankim šnitama pancete. Izlijte polovicu smjese u kalup, poredajte kuhana jaja i izlijte ostatak smjese. Pecite na 200° C oko 15 minuta, pa još 45 minuta na 180° C. Pečeno pustite da se malo ohladi u kalupu, a zatim istresite na tanjur za posluživanje.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakBravetina s raštikom
Sljedeći članakSlavonske kocke
Domagoj Zlatar
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.