width= src=Sastojci za mesne okruglice
– 120 g šampinjona
– 3 češnja češnjaka
– 1 glavica luka
– 450 g mljevenog mesa
– 2-3 žlice krušnih mrvica
– 3 žlice usitnjenog peršina
– 1 jaje
– 1 ljuta papričica
– papar, sol, suhi začini po želji

Sastojci za umak
– 1 glavica luka
– 2 češnja češnjaka
– 800 ml sjeckane rajčice
– 2 do 3 žlice pasirane rajčice
– 100 ml crnog vina
– začini po želji, papar, sol
– peršin

šampinjone očistite, operite i osušite, te ih sitno nasjeckajte. U posudu stavite mljeveno meso, dodajte sitno nasjeckane šampinjone, isjeckani luk, pasirani češnjak, začine po ukusu, jaje, peršin i mrvice, te sve dobro izmiješajte rukom. Posudu za pečenje prekrite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 175°C. Rukama napravite okruglice, te ih zatim stavite u posudu i pećnicu da se peku oko 20 do 25 minuta. Poslužite ih uz umak od rajčice kojeg ćete napraviti tako da u veću posudu stavite maslinovog ulja, dodajte sitno isjeckani luk i pržite dok luk ne omekša. Zatim dodajte pasirani češnjak i kratko pržite, pa dodajte konzervu sa sjeckanom rajčicom, prelijte vinom, dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte dok umak ne zgusne. Na kraju začinite po ukusu i dodajte okruglice, te kuhajte još 5 minuta sve zajedno. Okruglice poslužite s pire krumpirom. Ukrasite s peršinom ili bosiljkom.

Prethodni članakPreloški prilog
Sljedeći članakTorta s jagodama i vinom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.