Odresci s aromatičnim biljem

Pripremite:
Za povrće:
2 poriluka
400 g paprike
5 glavica luka
sol
papar
Za pečenje:
1 kg svinjeće plećke
sol
papar
oko 80 g svježeg miješanoga začinskog bilja (majčina dušica, mažuran, bosiljak, ružmarin, komorač, vlasac, peršin)
400 ml kiselog vrhnja
350 g Brzo& Fino milerama
Namastite posudu za pečenje. Poriluk očistite, operite i narežite na kolutiće te ga raspodijelite po posudi. Papriku operite, očistite, narežite i stavite na poriluk. Luk oljuštite, raspolovite, uzduž narežite na ploške i stavite na papriku. Pećnicu zagrijte na 200° C.
Meso operite, posušite i natrljajte solju i paprom. Začinsko bilje operite, protresite i nasjeckajte. Pomiješajte kiselo vrhnje i Brzo & Fino mileram, sol, papra i 2-3 žlice začinskog bilja. Meso stavite na povrće i pospite preostalim začinskim biljem. Prelijte mješavinom milerama i vrhnja sa začinskim biljem. Meso pecite 70 minuta često ga polijevajući mliječnom mješavinom tako da dobije zlatnožutu koricu. Nakon sata pećenja smanjite temperaturu na 180° C.
Pečenje izvadite, ostavite da malo odstoji te ga narežite na ploške. Preostalu mješavinu milerama i vrhnja dodajte povrću i ugrijte. Posolite i popaprite. Meso poslužite s povrćem i umakom.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.