puricu (oko 3 kg)
2 peciva
75 g maslaca
2 glavice luka
100 g pancete
1 žlica sjeckanog peršina
1-2 jaja
300 g kestena (pečenih i očiščenih)
250 ml povrtne juhe
ulje
sol i bijeli papar

Peciva narežite na prutiće, pancetu na kockice, zatim umutite jaje i nasjeckajte luk. Puricu očstite, operite, osušite i dobro nasolite, a njezinu jetricu narežite na trakice. Narezana peciva premjestite u zdjelu, prelijete ih juhom, malo pritisnete i ostavite da se moče. U zagrijanu tavu stavite maslac, dodaj te luk i pancetu, promiješajte i pržite na laganoj vatri. Nakon 3-4 minute dodajte jetricu i pržite još 1-2 minute. Zatim dodajte kestene, promiješajte pa tavu maknite s vatre da se sastojci malo ohlade. Kestene, pancetu i luk premjestite u zdjelu s namočenim pecivima, dodaj te umučeno jaje, sjeckani peršin, popaprite i dobro izmiješajte. Dobivenom smjesom nadjenite puricu, a otvor zašijte ili učvrstite drvenim ražnjićem. Zatim puricu premjestite, prsima prema dolje, na nauljeni lim za pečenje, odozgo je malo nauljite i prelijte s malo vode. Tako pripremljenu puricu stavite peći u pećnicu, zagrijanu na 180 °C. (Puricu je potrebno peći 60 minuta za svaki kilogram težine, a na pola pečenja ju okrenite i pecite dalje.) Pečenu puricu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi, zatim ju rasijecite, izvadite nadjev i narežite ga na kriške te sve zajedno poslužite.

Prethodni članakSikuljski guščji bataci
Sljedeći članakGusta juha od janjetine
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.