puricu (oko 3 kg)
2 peciva
75 g maslaca
2 glavice luka
100 g pancete
1 žlica sjeckanog peršina
1-2 jaja
300 g kestena (pečenih i očiščenih)
250 ml povrtne juhe
ulje
sol i bijeli papar

Peciva narežite na prutiće, pancetu na kockice, zatim umutite jaje i nasjeckajte luk. Puricu očstite, operite, osušite i dobro nasolite, a njezinu jetricu narežite na trakice. Narezana peciva premjestite u zdjelu, prelijete ih juhom, malo pritisnete i ostavite da se moče. U zagrijanu tavu stavite maslac, dodaj te luk i pancetu, promiješajte i pržite na laganoj vatri. Nakon 3-4 minute dodajte jetricu i pržite još 1-2 minute. Zatim dodajte kestene, promiješajte pa tavu maknite s vatre da se sastojci malo ohlade. Kestene, pancetu i luk premjestite u zdjelu s namočenim pecivima, dodaj te umučeno jaje, sjeckani peršin, popaprite i dobro izmiješajte. Dobivenom smjesom nadjenite puricu, a otvor zašijte ili učvrstite drvenim ražnjićem. Zatim puricu premjestite, prsima prema dolje, na nauljeni lim za pečenje, odozgo je malo nauljite i prelijte s malo vode. Tako pripremljenu puricu stavite peći u pećnicu, zagrijanu na 180 °C. (Puricu je potrebno peći 60 minuta za svaki kilogram težine, a na pola pečenja ju okrenite i pecite dalje.) Pečenu puricu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi, zatim ju rasijecite, izvadite nadjev i narežite ga na kriške te sve zajedno poslužite.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSikuljski guščji bataci
Sljedeći članakGusta juha od janjetine
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.