PRIPREMITE:

2 veća gušcja bataka (ukupno 800 g do 1 kg)

gušcju mast

veliku glavicu luka

zelenu papriku

rajčicu (može i iz zamrzivača)

2 žličice blago ljute crvene paprike

lovorov list

1 jabuku

800 g kiselog kupusa – ribanca

2-3 dl kiselog vrhnja

sol

mješavinu začina

Batake operite i prepolovite. Na malo guščje masti, kao za paprikaš, prodinstajte sitno sjeckani luk. Sklonite s vatre, pospite crvenom paprikom i dodajte meso. Na jakoj vatri zapržite, blago posolite, dodajte opranu papriku i rajčicu, smanjite temperaturu, poklopite i na laganoj vatri u vlastitoj masti – pari pirjajte dok ne omekša (ako sok nestane, dolijevajte samo s malo tople vode ili goveđe juhe). Kiseli kupus isperite i ocijedite, propirjajte s lovorovim listom i oljuštenom i vrlo tanko narezanom jabukom (ili dunjom). Kada meso i kupus omekšaju, promiješajte, prelijte vrhnjem, dodajte mješavinu začina, po potrebi dosolite, pusti te da prokuha i odmah servirajte.

Prethodni članakRolada od oslića
Sljedeći članakPurica s kestenima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.