Pripremite:

– 15 dag brašna
– 7 dag margarina ili maslaca
– žlica-dvije vode
– 1 luk
– 15 dag mesnatog špeka
– 5 dag suhog vrata
– 4 žlice kiselog vrhnja
– 2 jaja
– 10 dag sira gaude
– vegeta
– sol
– papar

Priprema:

Od brašna i margarina uz dodatak vode i soli umijesite srednje tvrdo tijesto.

Razvaljajte ga na veličinu okruglog kalupa za torte ili vatrostalne posude. Kalup premažite uljem i pospite brašnom, pa ga obložite tijestom. Izbockajte tijesto vilicom, te ga pecite na 220º C oko 25 min.

Kako se tijesto prilikom pečenja ne bi podiglo, preko tijesta stavite foliju, a preko nje rasporedite 2 šalice graha ili riže. Tijesto pecite s grahom odnosno rižom 10 min, a potom još 15 min samostalno. (Grah ili rižu možete pospremiti u vrećicu i koristiti duže vrijeme samo u tu svrhu.)

U međuvremenu, na malo ulja popržite jedan nasjeckani luk, vrat i špek.

U zdjeli pjenjačom umutite jaja i vrhnje i začinite.

Izvadite tijesto iz pećnice, rasporediti po njemu nadjev, posipajte ribanim sirom i zalijte mješavinom jaja i vrhnja.

Sve skupa pecite još 30 min na 180º C, dok se nadjev ne stvrdne i ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Prethodni članakNabujak od buče
Sljedeći članakJuha od kupusa sa špekom i rižom
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.