1 žemlja

1 mali luk

400 g mljevene govedine

350 g mljevene svinjetine

sol

papar

naribani muškatni oraščić

1 jaje

1 glavica bijelog kupusa

kim

200 g korjenastog povrća

3 žlice ulja

4 ploške nemasne dimljene slanine

1 žlica brašna

Namočite žemlje za nadjev u toplu vodu te nakon 20 minuta istisnite vodu. Očistite i sitno nasjeckajte luk. Dobro izmiješajte mljeveno meso, žemlje, luk, sol, papar, muškatni oraščić i jaje. Izrežite korijen kupusa. Odvojite velike listove. Zakuhajte slanu vodu, ostavite listove u njoj nekoliko minuta, a potom ih isperite vodom i ostavite da se ocijede. Razdijelite listove, pospite solju, paprom i kimom. Stavite na njih nadjev. Oblikujte rolice. Operite i sitno narežite korjenasto povrće. U tavi zagrijte ulje i popržite povrće te ga dodajte uz rolice od kupusa na koje stavite slaninu. Pecite u pećnici 45 minuta, a potom izvadite. Izmiješajte brašno i vodu pa umiješajte u umak od pečenja i kratko prokuhajte. Poslužite umak uz savitke.

Prethodni članakKrem juha od tikvica i poriluka
Sljedeći članakPuretina punjena špinatom i sirom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.