Slavonska tlačenica

50

PRIPREMITE:

3 kg svinjske glave

1 kg nemasnoga svinjskog mesa

2 kg svinjskih srca

2 kg svinjskih kožica

4 glavice mljevenog luka

2 glavice mljevenogcešnjaka

22 dag kuhinjske soli

2 dag mljevene slatke paprike

3 dag papra

4 šalice mesne juhe

dobro oprane svinjske želuce

Osnovne sirovine za izradu tlačenice stavite u vrelu vodu i polagano kuhajte dok meso ne omekša, tako da se počne odvajati od kosti glave. Zatim sve sastojke procijedite, ohladite, odvojite kosti i hrskavice, narežite na krupnije komade. Usitnjenom mesu dodajte pripremljene začine i promiješajte postupno ulijevajući juhu u kojoj je meso kuhano. Pripremljenim nadjevom punite dobro oprane svinjske želuce i otvor podvežite špagom. Oblikovane tlačenice stavite u zagrijanu vodu i kuhajte oko 1,5 sati na laganoj vatri. Tijekom kuhanja tlačenice povremeno okrečite i na nekoliko mjesta probodite tankom iglom, kako bi izišli suvišan zrak i tekućina. Skuhane tlačenice isperite od suvišne masnoće nakupljene na površini ovitka tijekom kuhanja i položite na čistu površinu. Prekrijte ih čistom krpom i opteretite daskom i težim predmetom, kako bi se spljoštile. Nakon toga nekoliko ih dana izložite hladnom dimu i do uporabe pohranite na hladno. Poslužite ih narezane kao hladno predjelo s lukom i domaćim kruhom.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakZimski složenac
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.