– 500 g bijelog graha
– 2 zelene paprike
– 1/4 glavice svježeg zelja
– 1 poriluk
– 1 glavica crvenog luka
– 5 češnjeva češnjaka
– 1 stabiljka celera
– 1 mrkva
– 200 g šampinjona
– sol, papar i ostali začini po ukusu
Luk i češnjak očistite i usitnite, celer, mrkvu i šampinjone narežite na sitne kockice. U posoljenu vodu stavite kuhati grah i dodajte zelenu papriku. Nakon 40 minuta kuhanja dodajte, na sitno, narezani kupus i češnjak. Na ulju prodinstajte crveni luk, celer, mrkvu, narezani poriluk i gljive. Sve zajedno dodajte u skuhani grah. Posolite i začinite, te ostavite da se kuha još 20 minuta.Tokom kuhanja prema potrebi dodajte vode. Ako je varivo previše rijetko možete u malo hladne vode razmutiti žlicu brašna i dodati u varivo.