Bavarska juha s gljivama

72

JUHA
• 50 dag nasjeckanih vrganja
• 1 nasjeckani mladi luk
• 1 češanj nasjeckanog češnjaka
• 5 dl temeljca od gljiva
• 1,5 dl slatkog vrhnja
• 1 žlica kiselog vrhnja
• listići majčine dušice
• sol
• papar
• 0,5 dl suhog bijelog vina
• 1 žlica maslaca
• 1 žlica maslinovog ulja

KNEDLE
• 40 dag tankih kriški kruha
• 1/2 l mlijeka
• 2 jaja
• 1 žlica sjeckanog peršina
• 1/2 žlicice soli
• papar

U posudi ugrijte maslac. Na njemu najprije popržite vrganje zatim dodajte luk i češnjak. Dobro promiješajte. Ubrzo dolijte bijelo vino i temeljac pa kuhanje produžite za narednih 10 minuta. Juhu izlijte u posudu miksera za usitnjavanje. Dobro je izmiksajte i ponovno vratite u lonac. Zakuhajte. U tavi na žlici maslinovog ulja popržite preostale kockice vrganja. Juhu začinite majčinom dušicom, solju i paprom. Na kraju umiješajte kiselo i slatko vrhnje. Kruh stavite u zdjelu i zalijte sa vrućim mlijekom. Zdjelu poklopite. Nakon 5 minuta otklopite, promiješajte i pustite da odstoji još 5 minuta. Dodajte jaja, sol, peršin i papar te dobro izmijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine. Oblikujte kuglice. Vodu posolite i pustite da prokuha. Stavite knedle i na umjerenoj temperaturi kuhajte 10-20 min. Juhu poslužite s knedlama.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakFile morskog psa u crvenom umaku
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.