Jesenska juha

42

– 50 dag mješavine suhih mahunarki
– 20 dag suhe slanine
– 1 glavica crvenog luka
– 10 dag mrkve
– 5 dag korijen celera
– 15 dag krumpira
– 3 češnja češnjaka
– jedna čajna žlica ljute mljevene crvene paprike
– jedna jušna žlica crvene slatke paprike
– 2 litre temeljca od kosti
– sol
– papar
– list peršina sitno nasjeckan

Mješavinu suhih mahunarki operite i ostavite 2-3 sata da omekša. Na ulju popržite ljutu i slatku crvenu papriku, dodajte slaninu narezanu na šnitice. Kada slanina poprimi staklastu boju, dodajte sitno isjeckani luk i pirjajte zajedno dok luk ne omekša. Mješavinu mahunarki ocijedite i dodajte na luk i slaninu. Uz miješanje i dodavanje temeljca lagano kuhajte 20 minuta. Pustite da mahunarke upiju temeljac. Nakon 20 minuta pirjanja dodajte mrkvu i celer, narezan na kockice, te nastavite s pirjanjem uz zalijevanje s temeljcem. Kada mahunarke nabubre dodajte preostali temeljac. Čekajte da namirnice proključaju, te dodajte krumpir, izrezan na kockice. Začinite prema ukusu i na laganoj temperaturi kuhajte, dok sve namirnice ne omekšaju. Tijekom kuhanja povremeno promiješajte. Prije serviranja juhu začinite, te ukrasite sitno nasjeckanim listom peršina.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakNove spoznaje o hranidbi krava
Sljedeći članakNamaz od masline i tune
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.