Tijesto:

✦ 1 banana

✦ 1,5 dcl jogurta

✦ 2 žlice kakaa

✦ 8 dag oštrog brašna

✦ ½ praška za pecivo

✦ 4 bjelanjka

✦ 12 dag šećera

Priprema: Oguliti bananu i izgnječiti vili­com. Dodati jogurt sobne temperature i promiješati, te dodati kakao, brašno i prašak za pecivo. Bjelanjke miksati u čvrst snijeg po­stupno dodajući šećer. Snijeg dodati smjesi lagano miješajući špatulom. Kalup 20 x 30 cm namastiti ili obložiti papirom za pečenje, pa uliti smjesu. Peći na 170 °C, 15 minuta, te provjeriti čačkalicom kada je gotov. Ohladiti.

Krema:

✦ 8 dcl mlijeka

✦ 2 pudinga od vanilije

✦ 4 dag oštog brašna

✦ 4 žumanjka

✦ 12 dag šećera

✦ 1 banana

✦ malo soka od limuna

✦ 2 dcl vrhnja za šlag

✦ 1 mljevena želatina

Priprema: U 1 dcl mlijeka dodati puding od vanilije, brašno, žumanjke i šećer pa izmiksa­ti tako da ne bude grudica. Ukuhati u ostatak mlijeka, te kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne stalno miješajući. Maknuti s vatre i ostaviti da se hladi. Oguliti bananu i izgnje­čiti vilicom, pa dodati limunovog soka da banana u kolaču ne potamni. Dodati u ohla­đenu kremu. Čvrsto izmiksati vrhnje u šlag, pa ga umiješati u kremu. Ako krema nije do­voljno čvrsta dodati želatinu koju pripremiti prema uputama s vrećice. Kremu ravnomjer­no nanijeti na biskvit.

Ganache:

✦ 2 dcl vrhnja za šlag

✦ 20 dag čokolade za kuhanje

Priprema: Sjeckanu čokoladu preliti kipu­ćim vrhnjem. Miješati da se čokolada otopi. Preliti po kremi i staviti na hlađenje.

Recept iz knjige Premium kolači, deserti i slastice

Prethodni članak250 milijuna kuna za poljoprivrednike iz tri natječaja
Sljedeći članakPršut – omiljena delikatesa, a što je s proizvodnjom?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.