src=Tijesto:
– 4 jaja
– 10 dag šećera
– 1 dcl ulja
– 1 dcl čokoladnog mlijeka
– 1 žličica arome banane
– 10 dag oštrog brašna
– 1 i ½ žličica praška za pecivo
– 2 žlice kakaa
– ribana korica limuna

Žele:
– 1 l soka od jabuke
– 5 žlica šećera
– 2 pudinga od banane dr. Oetker
– 2 žličice arome banane

Bijela krema:
– 3 dcl želea od banane
– 1 žličica arome banane
– 2,3 dcl vrhnja za šlag
– ½ mljevene želatine

Tamna krema:
– 3 dcl želea od banane
– 10 dag čokolade s okusom banane (Samo ti – Zvečevo)
– 2,3 dcl vrhnja za šlag
– ½ mljevene želatine

Međusloj:
– 5 – 6 kom čokoladnih bananica (Bananko – Kraš)

Ganache:
– 3 dcl vrhnja za šlag
– 20 dag čokolade za kuhanje

Priprema tijesta: Žumanjke istući s pola količine šećera oko 4 minute na najjačoj brzini. Dodati ulje u tankom mlazu, čokoladno mlijeko i aromu banane. Dodati brašno, prašak za pecivo, kakao, te koricu limuna. Bjelanjke sa malo soli istući u čvrst snijeg postupno dodajući ostatak šećera. Pola snijega od bjelanjaka dodati u smjesu miksajući na najnižoj brzini, a ostatak umiješati ručno pomoću špatule. Peći u kalupu 30 x 20 cm, obloženom papirom za pečenje, na 180 °C, 20 – 25 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen. Ohlađeni biskvit vodoravno prerezati na pola i namočiti s malo mlijeka i ruma.

Priprema želea: U 2 dcl soka razmutiti prašak za puding, pa ukuhati u ostatak soka sa šećerom. Na donji biskvit žlicom staviti 4 dcl vrućeg želea i ostaviti da se ohladi. Ostalih 6 dcl želea podijeliti po pola.

Priprema bijele kreme: U 3 dcl želea dodati aromu od banane i staviti na hlađenje u hladnjak. U ohlađeno umiksati vrhnje za šlag. 1 želatinu pomiješati s 4 žlice vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Otopiti na laganoj vatri i pola umiješati u kremu. Preko želea prvo premazati svijetlu kremu, pa položiti drugi dio biskvita.

Priprema tamne kreme: U 3 dcl želea otopiti čokoladu s okusom banane i staviti na hlađenje u hladnjak. U ohlađeno umiksati vrhnje za šlag i pola otopljene želatine. Drugi biskvit premazati tamnom kremom.

Priprema međusloja: Nasjeckati čokoladne bananice na komadiće i utisnuti u tamnu kremu.

Priprema ganachea: U vrhnju otopiti čokoladu i mlako preliti po kolaču. Ukrasiti bananicama.

Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice“

Prethodni članakŠpric keksi
Sljedeći članakBudućnost poljoprivrede na polju
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.