Beze mimoza. Nježna beze rolada od mascarponea sa šumskim voćem, lagana i sočna, savršena je kremasta poslastica za sve prigode čiji okus obara s nogu.

Beze kora:

✦3 bjelanjka

✦prstohvat soli

✦125 g šećera

✦1 žličica octa

✦1 žličica škrobnog brašna (gustina)

✦listići badema i/ili lješnjaka

✦šećer u prahu

Priprema: Bjelanjke i sol miksati u čvrsti snijeg. Po­stupno dodati šećer i miksati dok se sav šećer ne otopi. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati ocat i škrobno brašno. Rasporediti u kalup dimenzi­je 25 x 30 cm obložen papirom za pečenje i porav­nati. Posuti listićima badema i/ili lješnjaka. Peći na 180 °C, 5 – 8 minuta, a zatim smanjiti na 160 °C i peći još 15 – 20 minuta. Preokrenuti na novi papir za pe­čenje posut šećerom u prahu i ostaviti da se ohladi.

Krema:

✦250 g sira mascarpone

✦1-2 žlice šećera u prahu

✦1 žličica arome vanilije

✦100 ml vrhnja za šlag

Priprema: Sve sastojke zajedno miksati 1 – 2 minu­te u gustu kremu.

I još:

✦200 g bobičastog voća (borovnice, maline, kupine)

✦šećer u prahu

Priprema: Bobice oprati i osušiti. Kori maknuti papir na kojem se pekla i premazati kremom 3/4 kore, po­suti bobicama i pomoću donjeg papira za pečenje zarolati. Ohladiti u hladnjaku 1 sat pa maknuti papir i poslužiti kolač.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakKretanje usporava starenje
Sljedeći članakMirelin kolač
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.