Podloga:

✦220 g mljevenog keksa

✦120 g margarina

✦2 žlice mlijeka

Priprema:

1. Mljevene kekse pomiješati s otoplje­nim margarinom i mlijekom. Smjesu utisnuti u ka­lup obložen acetatnom folijom promjera 26 cm. Staviti u hladnjak.

Osnovna krema:

✦500 g krem sira

✦70 g šećera u prahu

✦1 vanilin šećer

✦400 ml vrhnja za šlag

Priprema:

2. Krem sir izmiksati sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Ručno dodati posebno umućeno vrhnje za šlag. Kremu podijeliti na dva jednaka dijela.

Kreme:

✦100 g bijele čokolade

✦100 ml vrhnja za šlag

✦1 mljevena želatina (10 g)

✦150 g kupina i borovnica

✦sok od 1 limuna

✦50 g šećera

Priprema:

3. Bijelu čokoladu otopiti s vrhnjem za šlag na laganoj vatri. Pola želatine (5 g) preliti s dvije žlice vode, ostaviti da nabubri pa otopiti i dodati u bijelu čokoladu s vrhnjem.

4. Kupine i borovnice prokuhati s limunovim so­kom i šećerom. Protisnuti kroz cjedilo da se od­strane koštice. Pola želatine (5 g) preliti s dvije žlice vode, ostaviti da nabubri i otopiti pa dodati u sok. Ostaviti da se malo ohladi.

5. U jedan dio osnovne kreme dodati smjesu od bijele čokolade i pjenjačom dobro izmiješati. Pre­liti preko ohlađene podloge. Po potrebi zagrijati kremu prije izljevanja kako bi bila tečnija. Staviti tortu u zamrzivač na oko 20 minuta da se stisne.

6. U drugi dio osnovne kreme uliti voćni sok i pje­njačom izmiješati. Također kratko zagrijati kremu po potrebi i preliti po ohlađenoj bijeloj kremi. Staviti u hladnjak na par sati da se dobro ohladi. Ukrasiti po želji.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakOpadanje plodova kod voćaka
Sljedeći članakCitrusne rozen šnite
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.