Tijesto (x 2):

✦4 bjelanjaka

✦100 g šećera

✦80 g mljevenih lješnjaka

✦2 žlice brašna

Priprema: Izraditi bjelanjke u čvrsti snijeg, pa postupno dodavati šećer. Lagano umije­šati pjenjačom lješnjake i brašno. Kalup di­menzije 20 x 28 cm obložiti papirom za pe­čenje, pa uliti smjesu. Peći na 180 °C oko 25 minuta. Na taj način ispeći još jedan biskvit.

Međusloj:

✦100 g prženih i sjeckanih lješnjaka

✦150 g Nutelle

Priprema: Prvi biskvit premazati Nutellom i posuti sjeckanim lješnjacima.

Krema:

✦1 mljevena želatina

✦4 žumanjka

✦5 žlica šećera

✦200 ml mlijeka

✦160 g Milka noisette

✦čokolade (2 x 80 g)

✦250 ml vrhnja za šlag

Priprema: Namočiti želatinu prema uputi na vrećici. Miksati šećer i žumanjke s mlijekom, pa staviti kuhati. Zagrijavati miješajući, pa dodati želatinu i čokoladu. Kad se sastojci po­vežu, ohladiti i u ohlađeno dodati čvrsto tu­čeno vrhnje za šlag. Kremu mazati po sjecka­nim lješnjacima poklopiti drugim biskvitom.

Ganache:

✦200 g čokolade za kuhanje

✦250 ml vrhnja za šlag

Priprema: Ugrijati vrhnje do vrenja i preliti po sjeckanoj čokoladi. Miješati dok se čoko­lada ne otopi i preliti po kolaču.

Recept iz knjige Moji čokoladni kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKestenburgeri
Sljedeći članakIN MEMORIAM – Branko Salaj 
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.