Prhko tijesto (za oko 48 spojenih keksića):

✦250 g margarina

✦100 g šećera u prahu

✦250 g glatkog brašna

✦2 pudinga od vanilije u prahu (80 g)

✦35 ml vode

Priprema: Hladan margarin narezan na listiće, šećer u prahu, brašno i puding vilicom dobro izgnječiti u mrvičastu smjesu. Dodati vodu pa rukom umijesi­ti glatko tijesto koje se ne lijepi. Po potrebi dodati malo brašna. Tijesto oblikovati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini 2 – 3 mm debljine i rezati malom okruglom modlicom pro­mjera 4,5 cm. Slagati u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 180 °C, oko 15 minuta.

Krema:

✦150 ml vrhnja za šlag

✦250 g gotovog kesten pirea

✦150 g čokolade za kuhanje

✦2 žlice ruma

Priprema: Vrhnje za šlag izmiksati do pola u šlag. Dodati odleđen kesten pire i dobro izmiksati. Doda­ti čokoladu otopljenu u mikrovalnoj ili na pari i rum, pa još jednom izmiksati u čvrstu kremu. Spajati po dva keksa kremom pomoću slastičarske vrećice.

Glazura:

✦150 g čokolade za kuhanje

✦50 g margarina

✦1 žlica ulja

Priprema: U mikrovalnoj ili na pari otopiti čokoladu i margarin. Gornji keks umočiti u glazuru.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakBerba grožđa kombajnom
Sljedeći članakČoko stihija
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.