Biskvit:

✦6 bjelanjaka

✦150 g šećera

✦200 g mljevenih oraha

✦2 žlice oštrog brašna

Priprema: Bjelanjke miksati par minuta pa postu­pno dodati šećer. Lagano špatulom umiješati orahe i brašno te uliti u kalup dimenzije 40 x 30 cm oblo­žen papirom za pečenje premazan hladnim masla­cem. Peći na 170 °C oko 15 minuta. Pečen i ohlađen prerezati po dužini na 4 dijela dimenzije 10 x 30 cm.

Krema:

✦6 žumanjaka

✦150 g šećera

✦2 bourbon vanilin šećera

✦120 g škrobnog brašna (gustina)

✦sitno ribana korica 1 naranče

✦150 ml svježe cijeđenog soka naranče

✦650 ml mlijeka

✦60 g maslaca

✦200 ml vrhnja za šlag

Priprema: Pomiješati žumanjke, šećer, bourbon šećer, škrobno brašno, ribanu koricu naranče sa so­kom od naranče. Smjesu ukuhati u mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Maknuti s vatre, prekriti površinu prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U mlaku kremu umiksati maslac sobne temperature, a u ohlađeno ručno umiješati umućeno vrhnje za šlag. Od kreme odvojiti 2 žlice za ukrašavanje i podijeliti na 3 dijela za mazanje biskvite.

Dekoracija:

✦2 žlice kreme

✦150 ml vrhnja za šlag

Priprema: Ukrasiti kolač s umućenim vrhnjem za šlag pomiješanim sa 2 žlice kreme. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakJaffa rogač bomba
Sljedeći članakU raspravi prijedlog potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.