Sredinom rujna, u jeku ovogodišnje berbe vinograda, posjetili smo Željka Hunjeda (44) vlasnika OPG iz Pogančeca (općina Preseka) koji već drugu godinu kombajnom bere grožđe. On je jedini vinogradar na vrbovečkom, ali i širem području koji posjeduje kombajn za branje grožđa.

Za istaći je da je obitelj Hunjed kupila kombajn vlastitim sredstavima. Radi se o kombajnu/beraču za grožđe francuskog proizvođača Gregoire, model G50, koji je jednostavan i lak za korištenje, s hidrauličkom prilagodbom visine, savršen za manja obiteljska gospodarstva i traktore s manjim snagama motora. Ima dvostruke spremnike od nehrđajućeg čelika kapaciteta 1200L, 2 donja ventilatora za čišćenje, hidrauličko niveliranje i poluautomatsko centriranje reda. 

Željko Hunjed kaže:

Na površini od 8 hektara imam zasađeno 41.000 trsova. U vinogradu je 60 posto graševine, a od ostalih sorata imam rajnski rizling i zeleni silvanac. Do sada je berba trajala 10-tak dana, kad su grožđe brali berači, a do njih je doći sve teže i sve ih je manje) Danas kombajnom berba traje 3-4 dana.

Ovaj vinogradar drži da je ovogodišnji urod odličan i očekuje oko 90-tak tona grožđa.