Sredinom rujna, u jeku ovogodišnje berbe vinograda, posjetili smo Željka Hunjeda (44) vlasnika OPG iz Pogančeca (općina Preseka) koji već drugu godinu kombajnom bere grožđe. On je jedini vinogradar na vrbovečkom, ali i širem području koji posjeduje kombajn za branje grožđa.

Za istaći je da je obitelj Hunjed kupila kombajn vlastitim sredstavima. Radi se o kombajnu/beraču za grožđe francuskog proizvođača Gregoire, model G50, koji je jednostavan i lak za korištenje, s hidrauličkom prilagodbom visine, savršen za manja obiteljska gospodarstva i traktore s manjim snagama motora. Ima dvostruke spremnike od nehrđajućeg čelika kapaciteta 1200L, 2 donja ventilatora za čišćenje, hidrauličko niveliranje i poluautomatsko centriranje reda. 

Željko Hunjed kaže:

Na površini od 8 hektara imam zasađeno 41.000 trsova. U vinogradu je 60 posto graševine, a od ostalih sorata imam rajnski rizling i zeleni silvanac. Do sada je berba trajala 10-tak dana, kad su grožđe brali berači, a do njih je doći sve teže i sve ih je manje) Danas kombajnom berba traje 3-4 dana.

Ovaj vinogradar drži da je ovogodišnji urod odličan i očekuje oko 90-tak tona grožđa.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje