Tijesto:

4 žumanjka

30 dag šećera

10 žlica hladne vode

10 dag mljevenih oraha

25 dag brašna

prašak za pecivo

 

Krema:

5 dl mlijeka

20 dag šećera

5 žumanjaka

4 žlice brašna

25 dag margarina

petit beurre keksi

0,5 dl ruma

 

šaum:

5 bjelanjaka

15 dag šećera

 

Glazura:

10 dag čokolade

0,5 dl vode

5 dag margarina

Priprema: Otopiti na laganoj vatri 

Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom postupno dodajući vodu. Na kraju lagano umiješajte orahe, brašno promiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Ispecite biskvit i ohla đen premažite kremom.

Žumanjke, šećer i brašno razmutite s malo mlijeka i ukuhajte u preostalo mlijeko. Ohlađ enoj kremi dodajte pjenasto izra đen margarin. Na kremu složite kekse namočene u rumu razrijeđ enom s malo vode. Kekse premažite pripremljenim šaumom. 

Bjelanjke i šećer istucite na pari, ali ne prečvrsto. Gotov kolač prelijte čokoladnom glazurom. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakProljetno janjeće pečenje
Sljedeći članakVesela uskršnja torta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.