Dizano tijesto (za oko 32 kom, dva lima od pećnice):
✦700 g glatkog brašna
✦450 ml mlijeka
✦30 g kvasca
✦4 žlice šećera
✦2 žlice kiselog vrhnja
✦2 žlice ulja
✦malo soli
✦250 g margarina
Priprema:
1. U mlako mlijeko staviti kvasac i jednu žlicu šećera pa ostaviti oko 15 minuta da se digne.
2. Margarin ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša i podijeliti na pola.
3. U brašno staviti sve sastojke za dizano tijesto i na kraju mlijeko s kvascem. Zamijesiti mekše tijesto koje se ne lijepi. Po potrebi dodati još malo brašna i koju kap ulja.
4. Tijesto na pobrašnjenoj radnoj podlozi podijeliti na 2 dijela, pa od svakog dijela oblikovati po 5 kuglica. Pokriti ih krpom i ostaviti da odmore 10 minuta.
5. Prvu kuglicu što tanje razvaljati u krug. Prvu polovicu margarina podijeliti na 4 dijela i tijesto premazati četvrtinom margarina.
6. Tanko razvaljati i drugu kuglicu i nju premazati četvrtinom margarina pa staviti na prvi razvaljani dio. Postupak ponoviti i s ostalim kuglicama i četvrtinama margarina u jedan krug. Posljednje tijesto ne mazati.
7. Tijesto još malo valjkom za tijesto razvaljati na nekih 5 mm debljine. Izrezati na 4 trokuta pa svaki na još 4 da se dobije ukupno 16 trokutića.
I još:
✦džem po želji za punjenje
✦2 žumanjka (ili 1 cijelo jaje) za premazivanje
Priprema:
8. Na svaki trokutić staviti po žličicu nekog čvršćeg džema i zamotati kiflice. Cijeli postupak ponoviti za drugi dio tijesta, odnosno preostalih 5 kuglica.
9. Kiflice slagati na lim od pećnice obložen papirom za pečenje i premazati žumanjkom ili cijelim jajem. Ostaviti dizati oko 1 sat.
10. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 15 minuta do rumene boje. Po želji posuti šećerom u prahu.
Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu