Dizano tijesto (za oko 32 kom, dva lima od pećnice):

✦700 g glatkog brašna

✦450 ml mlijeka

✦30 g kvasca

✦4 žlice šećera

✦2 žlice kiselog vrhnja

✦2 žlice ulja

✦malo soli

✦250 g margarina

Priprema:

 class=

1. U mlako mlijeko staviti kvasac i jednu žlicu šećera pa ostaviti oko 15 minuta da se digne.

 class=

2. Margarin ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša i podijeliti na pola.

 class=

3. U brašno staviti sve sastojke za dizano tijesto i na kraju mlijeko s kvascem. Zamije­siti mekše tijesto koje se ne lijepi. Po potrebi dodati još malo brašna i koju kap ulja.

 class=

4. Tijesto na pobrašnjenoj radnoj podlozi podijeliti na 2 dijela, pa od svakog dijela obli­kovati po 5 kuglica. Pokriti ih krpom i ostaviti da odmore 10 minuta.

 class=

5. Prvu kuglicu što tanje razvaljati u krug. Prvu polovicu margarina podijeliti na 4 dijela i tijesto premazati četvrtinom margarina.

 class=

6. Tanko razvaljati i drugu kuglicu i nju pre­mazati četvrtinom margarina pa staviti na prvi razvaljani dio. Postupak ponoviti i s ostalim kuglicama i četvrtinama margarina u jedan krug. Posljednje tijesto ne mazati.

 class=

7. Tijesto još malo valjkom za tijesto razvalja­ti na nekih 5 mm debljine. Izrezati na 4 tro­kuta pa svaki na još 4 da se dobije ukupno 16 trokutića.

I još:

✦džem po želji za punjenje

✦2 žumanjka (ili 1 cijelo jaje) za premazivanje

Priprema:

 class=

8. Na svaki trokutić staviti po žli­čicu nekog čvršćeg džema i zamotati kiflice. Cijeli postupak ponoviti za drugi dio tijesta, odnosno preostalih 5 kuglica.

 class=

9. Kiflice slagati na lim od pećnice obložen papirom za pečenje i premazati žumanjkom ili cijelim jajem. Ostaviti dizati oko 1 sat.

 class=

10. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 15 minuta do rumene boje. Po želji posuti še­ćerom u prahu.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakOda radosti
Sljedeći članakNapredne reprodukcijske tehnike u stadima s genomskom selekcijom
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.