Dijamantići. Izvrsni, aromatični keksići u kojima se savršeno sljubljuju lješnjaci, pistacije, kikiriki, cimet, kinčić, muškatni oraščić i smeđi šećer.Sastojci:
– 10 dag maslaca
– 10 dag mljevenih lješnjaka
– 1 jaje
– 10 dag smeđeg šećera
– 1 vanilin šećer
– 1 žlica kakaa
– prstohvat mljevenog cimeta, klinčića i muškatnog oraščića
– prstohvat soli
– 1 dag maslaca od kikirikija
– 4 dag oštrog brašna
– 7,5 dag sjeckanih neslanih kikirikija
Dekoracija:
– 10 dag bijele čokolade
– 2 žlice ulja
– sjeckane neslane pistacije
Priprema: Otopiti maslac u tavi, dodati mljevene lješnjake, te ih pržiti oko 3 min na srednjoj vatri. Ostaviti da se malo ohlade. Pjenasto umutiti jaje sa smeđim šećerom, vanilin šećerom, kakaom, cimetom, oraščićem, klinčićem i malo soli, a zatim postupno umiješati omekšan maslac od kikirikija, brašno, pržene lješnjake i sjeckani kikikiriki. Tijesto staviti u manji kalup, oko 20 x 20 cm, obložen papirom, pa poravnati površinu. Peći 10 – 12 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 °C dok ne porumeni, a zatim ostaviti da se malo ohladi. Mlako rezati na trake širine 3 cm, a njih zatim dijagonalno na po 5 rombova.
Dekoracija: Otopiti na pari bijelu čokoladu s malo ulja. Rombove do pola močiti u otopljenu bijelu čokoladu, pa slagati na rešetku za kolače i posuti sjeckanim pistacijama.
Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka 2“