Prhko tijesto (za 4 rolade):
✦100 ml mlijeka
✦20 g svježeg kvasca
✦5 žlica šećera
✦prstohvat soli
✦400 g oštrog brašna
✦180 g margarina
✦4 žumanjka
✦3 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
1. U mlakom mlijeku razmrviti kvasac s jednom žlicom šećera i ostaviti oko 10 minuta da se digne. U posudu staviti sve ostale sastojke i pomiješati vilicom u mrvičastu smjesu.
2. Dodati narasli kvasac i zamijesiti tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 30 min.
3. Tijesto podijeliti na 4 ista dijela. Svaki dio tanko razvaIjati na papiru za pečenje, na pravokutnik dimenzije oko 35 x 20 cm.
Premaz:
✦16 žlica džema od šljiva
Priprema:
4. Tanko premazati svaki dio tijesta sa 4 žlice džema.
5. Tijesto zarolati s dvije strane prema unutra, a između ostaviti prostor širine oko 5 cm za nadjev. Višak papira odrezati i prebaciti u veliki lim od pećnice.
Nadjev:
✦4 bjelanjka
✦150 g šećera
✦200 g mljevenih oraha
Priprema:
6. Od bjelanjaka istući snijeg, dodati šećer, dalje tući dok se sav šećer ne otopi. Zatim špatulom umiješati mljevene orahe.
7. Napuniti nadjevom slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom i istisnuti nadjev u sredinu svake rolade. Prije pečenja ostaviti da se malo digne. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 20 – 25 minuta.
Glazura:
✦100 g čokolade za kuhanje
✦60 g margarina
Priprema:
8. Otopiti čokoladu s margarinom na najmanjoj temperaturi i po želji preliti sredinu dvije rolade, a druge dvije posuti šećerom u prahu.
Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu