Prhko tijesto (za 4 rolade):

✦100 ml mlijeka

✦20 g svježeg kvasca

✦5 žlica šećera

✦prstohvat soli

✦400 g oštrog brašna

✦180 g margarina

✦4 žumanjka

✦3 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

1. U mlakom mlijeku razmrviti kva­sac s jednom žlicom šećera i ostaviti oko 10 minuta da se digne. U posudu staviti sve osta­le sastojke i pomiješati vilicom u mrvičastu smjesu.

2. Dodati narasli kvasac i zamijesiti tijesto. Za­motati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 30 min.

3. Tijesto podijeliti na 4 ista dijela. Svaki dio tanko razvaIjati na papiru za pečenje, na pra­vokutnik dimenzije oko 35 x 20 cm.

Premaz:

✦16 žlica džema od šljiva

Priprema:

4. Tanko premazati svaki dio tijesta sa 4 žlice džema.

5. Tijesto zarolati s dvije strane prema unutra, a između ostaviti prostor širine oko 5 cm za nadjev. Višak papira odrezati i prebaciti u veliki lim od pećnice.

Nadjev:

✦4 bjelanjka

✦150 g šećera

✦200 g mljevenih oraha

Priprema:

6. Od bjelanjaka istući snijeg, dodati šećer, dalje tući dok se sav šećer ne otopi. Za­tim špatulom umiješati mljevene orahe.

7. Napuniti nadjevom slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom i istisnuti nadjev u sredinu svake rolade. Prije pečenja ostaviti da se malo digne. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 20 – 25 minuta.

Glazura:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦60 g margarina

Priprema:

8. Otopiti čokoladu s margarinom na najmanjoj temperaturi i po želji preliti sredi­nu dvije rolade, a druge dvije posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakPotpore zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge za narušeni proizvodni potencijal i izostanak prihoda
Sljedeći članakOblatne s Nutellom i lješnjacima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.