Fantastična pita od čokolade, oraha i džema. Recept je iz knjige Moji čokoladni kolači.

Tijesto:

✦250 g margarina

✦300 g brašna

✦1 žumanjak

✦prstohvat soli

✦1 žlica šećera

✦100 ml vode

Priprema: Otopiti margarin i malo ga ohla­diti. Od svih sastojaka zamijesiti tijesto, po­dijeliti na pola, zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na oko 1 sat. Pola tijesta razvaljati i staviti na pouljen i pobrašnjen lim dimenzije 21 x 36 cm.

Premaz:

✦2 žlice džema po želji

Priprema: Tijesto premazati sa džemom.

Nadjev:

✦5 žumanjaka

✦200 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦ribana korica od 1 limuna

✦100 g mljevenih oraha

✦100 g ribane čokolade za kuhanje

✦snijeg od 6 bjelanjaka

Priprema: Šećere i žumanjke pjenasto izra­diti. Dodati koricu limuna, orahe i ribanu čo­koladu, pa promiješati. Dodati tučeni snijeg od bjelanjaka i promiješati pjenjačom. Na tijesto staviti nadjev, a na nadjev drugu po­lovicu razvaljanog tijesta i malo ga izbockati vilicom. Peći na temperaturi 180 °C oko 35 minuta.

Glazura:

✦200 g čokolade za kuhanje

✦6 žlica ulja

Priprema: Pečen i ohlađen kolač preliti čo­koladnom glazurom čije sastojke prethodno otopiti na pari.

Recept iz knjige Moji čokoladni kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSjever i jug
Sljedeći članakUdruživanje – ključ uspjeha talijanske poljoprivrede
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.