Ako tražite desert koji će izazvati oduševljenje već pri prvom zalogaju, ne tražite dalje! Ove neodoljive Giotto košarice savršena su kombinacija prhkog tijesta, kremaste punine i poznatih lješnjak kuglica koje svi volimo. Idealne su za svečane prilike, rođendane ili kad jednostavno želite desert “kao iz slastičarne”.

Recept dolazi iz predivne kuharice Moji kremasti kolači, koja obiluje inspirativnim i provjerenim receptima za ljubitelje bogatih, domaćih slastica. Uz precizne upute i malo truda, i vi možete pripremiti ove slatke košarice koje će zasigurno postati hit na svakom stolu!

Košarice (30 – 35 kalupa):

✦150 g maslaca

✦100 g šećera

✦1 jaje

✦100 g mljevenih prženih lješnjaka

✦300 g oštrog brašna

Priprema:

  1. Izmiksajte maslac i šećer u pjenastu smjesu.

2. Dodajte jaje i kratko izmiksajte.

3. Umiješajte lješnjake i brašno – dobit ćete mekano tijesto.

4. Ohladite ga 1 sat u hladnjaku.

5. Odvajajte male količine tijesta, oblikujte ih među dlanovima i utisnite u kalupiće (tanko razvući).

6. Pecite na 180 °C, 20 – 25 min, dok ne dobiju blagu boju.

7. Ohladite i pažljivo izvadite iz kalupa.

Krema:

✦400 ml mlijeka

✦1 puding okusa slatko vrhnje

✦2 žlice škrobnog brašna (gustina)

✦50 g šećera

✦3 žlice Lino Lade milk

✦1 mljevena želatina (10 g)

✦400 ml vrhnja za šlag

✦9 Giotto kuglica

Priprema:

  1. Puding i gustin izmiješajte s malo mlijeka, ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom i Lino Ladom.

    2. Skuhajte kremu, miješajući cijelo vrijeme.

    3. Nabubrenu želatinu otopite i umiješajte u topli puding.

    4. Pokrijte folijom i ohladite.

    5. Umutite šlag, dodajte ga u ohlađeni puding, dodajte i izmrvljene Giotto kuglice.

    6. Punite košarice uz pomoć slastičarske vrećice.

    7. Po želji ukrasite cijelim Giotto kuglicama.

    Recept iz knjige Moji kremasti kolači

    Prethodni članakNastavak rasta otkupnih cijena junećeg mesa
    Sljedeći članakSredinom lipnja kombajni kreću na Axereal-ovu Casanovu i Monroe te Planet i Laureat
    Gospodarski list
    Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.