Ako tražite desert koji će izazvati oduševljenje već pri prvom zalogaju, ne tražite dalje! Ove neodoljive Giotto košarice savršena su kombinacija prhkog tijesta, kremaste punine i poznatih lješnjak kuglica koje svi volimo. Idealne su za svečane prilike, rođendane ili kad jednostavno želite desert “kao iz slastičarne”.
Recept dolazi iz predivne kuharice Moji kremasti kolači, koja obiluje inspirativnim i provjerenim receptima za ljubitelje bogatih, domaćih slastica. Uz precizne upute i malo truda, i vi možete pripremiti ove slatke košarice koje će zasigurno postati hit na svakom stolu!
Košarice (30 – 35 kalupa):
✦150 g maslaca
✦100 g šećera
✦1 jaje
✦100 g mljevenih prženih lješnjaka
✦300 g oštrog brašna
Priprema:
- Izmiksajte maslac i šećer u pjenastu smjesu.
2. Dodajte jaje i kratko izmiksajte.
3. Umiješajte lješnjake i brašno – dobit ćete mekano tijesto.
4. Ohladite ga 1 sat u hladnjaku.
5. Odvajajte male količine tijesta, oblikujte ih među dlanovima i utisnite u kalupiće (tanko razvući).
6. Pecite na 180 °C, 20 – 25 min, dok ne dobiju blagu boju.
7. Ohladite i pažljivo izvadite iz kalupa.
Krema:
✦400 ml mlijeka
✦1 puding okusa slatko vrhnje
✦2 žlice škrobnog brašna (gustina)
✦50 g šećera
✦3 žlice Lino Lade milk
✦1 mljevena želatina (10 g)
✦400 ml vrhnja za šlag
✦9 Giotto kuglica
Priprema:
- Puding i gustin izmiješajte s malo mlijeka, ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom i Lino Ladom.
2. Skuhajte kremu, miješajući cijelo vrijeme.
3. Nabubrenu želatinu otopite i umiješajte u topli puding.
4. Pokrijte folijom i ohladite.
5. Umutite šlag, dodajte ga u ohlađeni puding, dodajte i izmrvljene Giotto kuglice.
6. Punite košarice uz pomoć slastičarske vrećice.
7. Po želji ukrasite cijelim Giotto kuglicama.
Recept iz knjige Moji kremasti kolači