Tijesto:
– 12 bjelanjaka
– 12 žlica šećera
– 30 dag mljevenih oraha
– 3 žlice krušnih mrvica

Karamel:
– 40 dag šećera
– 6 dag maslaca
– 2 dcl vrhnja za šlag

Krema II:
– 12 dag čokolade za kuhanje
– 12 dag margarina

Krema III:
– 12 žumanjaka
– 8 žlica šećera
– ½ šalice od jogurta mlijeka
– 20 dag margarina

Priprema tijesta: Bjelanjke miksati u snijeg, pa postupno dodavati šećer. Dodati ručno miješajući orahe i krušne mrvice. Podijeliti na tri dijela i peći tri kore u limu na papiru za pečenje na 180 °C oko 10 minuta.

Priprema karamela: šećer otopiti na laganoj vatri u posudi s debljim dnom bez miješanja. Dodati vrući maslac i vrhnje brzim pokretima da se karamel ne stisne. Toplo nanijeti na sve tri kore.

Priprema kreme II: Čokoladu i margarin rastopiti pa premazati sve tri kore.

Priprema kreme III: Skuhati na pari. U hladno dodati izrađeni omekšali margarin. Kremu staviti na stvrdnutu čokoladu na sve kore i spojiti kolač. Ukrasiti šlagom i nitima karamela.

 

Recept iz knjige Moji najbolji kolači 2

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakKolutići s orasima
Sljedeći članakŠaumrole
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.