1. TIJESTO

6 jaja

6 žlica šećera

3 žlice brašna

3 žlice kakaa

2. TIJESTO
4 jaja

4 žlice šećera

3 žlice brašna

1 žlica ulja

 

NADJEV I.


25 dag šećera

20 dag mljevenih oraha

7dag krušnih mrvica

1 vanilin šećer

25 dag margarina

1 dl vruće vode

3 žlice ruma

NADJEV II.


20 dag pekmeza od šljiva

Žumanjke i šećer pjenasto izradite, dodajte brašno pomiješano s kakaom i čvrst snijeg od bjelanjaka. Tijesto pecite na papiru u limu od pećnice na 180 – 190 °C, oko 30 min. Pustite da se ohladi.

Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte brašno, bjelanjke i ulje, pa pecite 25 min. na 180 °C u istom limu na papiru. Vruće odmah okomito prerežite na tri jednaka dijela i zamotajte svaku roladicu posebno. Kad se roladice ohlade, namažite ih pekmezom od šljiva i ponovno čvrsto zarolajte.

Vodu, šećer i vanilin šećer skuhajte, dodajte orahe, krušne mrvice, rum i margarin, sve dobro izradite da se margarin otopi i nadjenite toplom kremom. Crni biskvit okomito prerežite, na prvu polovicu tanko namažite kremu, na nju položite sve tri roladice, jednu do druge malo razmaknute, a između njih i sa strane stavite kremu, sve pritisnite drugom polovicom biskvita. Sa strane kolač ukrasite kremom, kad se ohladi prelijte čokoladnom glazurom.

Margarin rastopite na laganoj vatri, dodajte ulje, maknite s vatre. Dodajte čokoladu te ju rastopite
neprekidno miješajući. Prelijte kolač. 

Prethodni članakLiker od čokolade
Sljedeći članakKontrolirana hranidba stoke – put do zdrave hrane
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.