Tijesto:
– 25 dag oštrog brašna
– 10 dag hrskavih muesli
– žitarica (npr. Nestle Fitness Honey & Almonds)
– 1 jaje
– 8 dag šećera
– ribana korica naranče
– 12,5 dag maslaca
Glazura:
– 15 dag tamne čokolade
– 1 žlica ulja
– 2 dag neslanih pistacija
Priprema tijesta:
Brašno prosijati u veću zdjelu. Muesli žitarice samljeti u multipraktiku, pa dodati brašnu i promiješati. Toj hrpici napraviti udubinu u sredini, pa u nju staviti jaje, šećer i narančinu koricu, a okolo po rubu listiće maslaca. Sve zamijesiti u glatko tijesto, pa ga staviti na pola sata u hladnjak. Tijesto razvaljati na oko 1 cm debljine. Rezati na prutiće dimenzije oko 7 x 1,5 cm, pa ih slagati na lim obložen papirom za pečenje s malim razmakom jer se ne rašire pečenjem. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 12 – 15 minuta na 180 °C. Paziti da ostanu svijetli.
Priprema glazure:
Tamnu čokoladu nasjeckati na komadiće pa zajedno s uljem otopiti na pari. Uliti glazuru u užu, a dublju posudicu, tako da keksić stane po dužini. Umakati ohlađene keksiće duljom stranom, pa ih posipati sjeckanim pistacijama.
Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka 2“