Hrskavci. Jednostavni i brzi keksi s muesli žitaricama i koricom naranče ukrašeni tamnom čokoladom i neslanim pistacijama, savršeno hrskavi i ukusni.

 width=

Tijesto:
– 25 dag oštrog brašna
– 10 dag hrskavih muesli
– žitarica (npr. Nestle Fitness Honey & Almonds)
– 1 jaje
– 8 dag šećera
– ribana korica naranče
– 12,5 dag maslaca

Glazura:
– 15 dag tamne čokolade
– 1 žlica ulja
– 2 dag neslanih pistacija

Priprema tijesta:

Brašno prosijati u veću zdjelu. Muesli žitarice samljeti u multipraktiku, pa dodati brašnu i promiješati. Toj hrpici napraviti udubinu u sredini, pa u nju staviti jaje, šećer i narančinu koricu, a okolo po rubu listiće maslaca. Sve zamijesiti u glatko tijesto, pa ga staviti na pola sata u hladnjak. Tijesto razvaljati na oko 1 cm debljine. Rezati na prutiće dimenzije oko 7 x 1,5 cm, pa ih slagati na lim obložen papirom za pečenje s malim razmakom jer se ne rašire pečenjem. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 12 – 15 minuta na 180 °C. Paziti da ostanu svijetli.

Priprema glazure:

Tamnu čokoladu nasjeckati na komadiće pa zajedno s uljem otopiti na pari. Uliti glazuru u užu, a dublju posudicu, tako da keksić stane po dužini. Umakati ohlađene keksiće duljom stranom, pa ih posipati sjeckanim pistacijama.

 

Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka 2“

Prethodni članakDizana pita od maka
Sljedeći članakZašto više ne ispunjavamo uvjete za bespletno osiguranje?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.