Husarski uštipci. Divni prhki keksići od lješnjaka punjenjem džemom su nezaobilazni ukras blagdanskog stola za sve ljubitelje tradicionalnih kolača.

 width=

Pripremite:

  • 1 štapić vanilije
  • 20 dag maslaca
  • 10 dag šećera
  • 2 žumanjka
  • malo soli
  • 30 dag oštrog brašna
  • 10 dag mljevenih lješnjaka
  • pola šalice šećera u prahu
  • 15 dag marmelade od ribizla

Postupak:

Prerežite po dužini štapić vanilije i istružite srž. Zamijesite tijesto od maslaca, šećera, žumanjaka, srži vanilije, soli i brašna, a na kraju dodajte lješnjake. Tijesto zamotajte u foliju i stavite 2 sata u hladionik.

Oblikujte tijesto u dugačku kobasicu, narežite je na jednako debele ploškice. Od svake ploškice oblikujte kuglu, u sredini utisnite udubinu drškom kuhače. Lim namastite i pobrašnite, pa poslažite uštipke.

Pecite na 200 °C od 15 do 20 minuta. Ohlađene uštipke posipajte šećerom u prahu. Zagrijte marmeladu da malo provrije i punite udubine uštipaka.

Neka se marmelada suši 1 – 2 dana, a potom složite uštipke u kutiju.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka