Biskvit:

✦5 jaja

✦5 žlica šećera

✦3 žlice tople vode

✦5 žlica oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Izraditi bjelanjke u čvrst snijeg uz postu­pno dodavanje šećera. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati jedan po jedan žumanjak a potom i toplu vodu. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i još jednom kratko izmiksati. Smijesu uliti u kalup dimenzije 40 x 34 cm obložen papirom za pečenje i peći oko 15 minuta na 180 °C. Malo ohladiti pa još topli biskvit zarolati zajedno s papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi.

Krema:

✦600 ml mlijeka

✦50 g škrobnog brašna (gustina)

✦40 g oštrog brašna

✦150 g šećera

✦2 žličice arome vanilije

✦150 g margarina

Priprema: Pomiješati škrobno brašno i brašno s malo mlijeka pa ukuhati u ostatak mlijeka sa še­ćerom i aromom. Kuhati uz stalno miješanje pje­njačom dok se ne zgusne. Maknuti s vatre, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađe­no umiksati margarin sobne temperature. Roladu odrolati, namazati s pola kreme i opet zarolati. Izva­na premazati s ostatkom kreme. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOtvorena 56. međunarodna vrtna izložba Floraart 2022.
Sljedeći članakLeptirić
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.