Tijesto:

✦4 jaja

✦250 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦korica od 1 limuna

✦korica 1 naranče

✦120 g maslaca

✦250 g jogurta

✦220 g brašna

✦25 g kakao praha

✦100 g škrobnog brašna (gustina)

✦1 žličica praška za pecivo

Priprema: Mutiti jaja sa šećerom, vanilin še­ćerom i koricama limuna i naranče da smjesa postane svijetla i pjenasta. Miješajući, dodati otopljen i malo ohlađen maslac i 220 g jo­gurta. Dodati brašno prosijano s praškom za pecivo i škrobnim brašnom, te dobro izmije­šati. Odvojiti 5 punih žlica smjese i raspore­diti na papir za pečenje (debljine oko 1 cm) u kalup dimenzije 32 x 34 cm. Peći na 180 °C, 5 – 7 minuta. Ohladiti, pa pomoću malog kalupa rezati leptire. U ostatak tijesta dodati kakao i ostatak jogurta, te dobro izmiješati. Duguljasti kalup dimenzije 10 x 22 cm, oblo­žiti papirom za pečenje, uliti pola smjese, te po sredini slagati leptire, jednog do drugog, uspravno da dodiruju dno. Preliti ostatkom smjese i peći na 180 °C oko 55 minuta. Pe­čeno provijeriti čačkalicom. Ostaviti da se ohladi.

Ganache:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦100 ml vrhnja za šlag

Priprema: Ugrijati vrhnje do vrenja i preliti po sjeckanoj čokoladi. Miješati dok se čoko­lada ne otopi u potpunosti i malo ohladiti. Preliti po kolaču i staviti u hladnjak.

Recept iz knjige Moji čokoladni kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakIkan rolada
Sljedeći članakPrva tvornica za proizvodnju proteinskih izolata boba
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.