Biskvit:

✦4 jaja

✦140 g šećera

✦140 ml mlijeka

✦100 ml ulja

✦160 g glatkog brašna

✦½ praška za pecivo

✦ribana korica naranče

Priprema: Miksati jaja sa šećerom 10 minuta dok ne udvostruče volumen. Uz stalno miksanje dodati mlijeko i ulje u tankom mlazu te prosijano brašno i prašak za pecivo. Naribati koricu naranče i lagano pomiješati. Uliti u kalup obložen papirom za peče­nje, dimenzije 35 x 25 cm. Peći na 170 °C, oko 20 minuta. Pečeni biskvit prerezati okomito na 2 dijela.

Krema:

✦ ½ biskvita

✦ ½ biskvita

✦ 200 ml soka naranče

✦ 20 g kakaa

✦ 30 g šećera + 1 vanilin šećer

✦ 50 g čokolade za kuhanje

✦ 100 g džema od marelice

✦ ribana korica naranče

Priprema: Pola biskvita razmrviti. Na laganoj vatri kuhati sok naranče, kakao, šećer, vanilin šećer i čo­koladu dok se sastojci ne otope i povežu pa vruće uliti u mrvljeni biskvit. Dodati koricu naranče i džem od marelice, povezati u kompaktnu smjesu i ras­porediti na biskvit. Staviti u hladnjak da se ohladi i stisne.

Glazura:

✦ 100 g čokolade za kuhanje

✦ 4 žlice ulja + 2 žlice vode

Priprema: Preliti čokoladnom glazurom čije sastojke otopiti na laganoj vatri. Ukrasiti kandiranom narančom.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakŠto je lizavost i zašto se javlja?
Sljedeći članakUšlagirana banana
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.