Podloga (za oko 8 tortica):
✦150 g petit keksa
✦100 g margarina
✦1 žlica mlijeka
Priprema: Kekse izmrviti u blenderu te izmješati s otopljenim i malo ohlađenim margarinom i žlicom mlijeka. Smjesu utisnuti u metalne obruče za tortice obložene acetatnom folijom, promjera 6 – 7 cm ili u kalup za tortu promjera 24 cm.
Krema od borovnica:
✦200 g borovnica
✦1 žličica limunovog soka
✦1 mljevena želatina (10 g)
✦80 g šećera u prahu
✦350 ml vrhnja za šlag
Priprema: Borovnice izmiksati štapnim mikserom u kašu. Protisnuti kroz finu cjediljku u glatki pire i dodati žličicu limunovog soka. Želatinu pomešati sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri. Vrhnje za šlag izmiksati sa šećerom u prahu u mekani šlag i sjediniti ga s pireom od borovnica. Na kraju otopiti želatinu i sjediniti ju sa 2 – 3 žlice kreme a potom spojiti s ostatkom kreme. Rasporediti na podlogu, poravnati pa staviti u zamrzivač da se stisne.
Krema od šlaga:
✦1 kiselo vrhnje (180 ml)
✦50 g šećera u prahu
✦1 žličica arome vanilije
✦250 ml vrhnja za šlag
✦1 mljevena želatina (10 g)
Priprema: Izmiksati kiselo vrhnje sa šećerom u prahu i aromom vanilije. Ručno umiješati mekano umućeno vrhnje za šlag. Na kraju dodati želatinu pripremljenu na isti način kao kod kreme od borovnica. Rasporediti po prvoj kremi i staviti u hladnjak. Ukrasiti svježim borovnicama.
Recept iz knjige Moji kremasti kolači