Podloga (za oko 8 tortica):

✦150 g petit keksa

✦100 g margarina

✦1 žlica mlijeka

Priprema: Kekse izmrviti u blenderu te izmješati s otopljenim i malo ohlađenim margarinom i žlicom mlijeka. Smjesu utisnuti u metalne obruče za tortice obložene acetatnom folijom, promjera 6 – 7 cm ili u kalup za tortu promjera 24 cm.

Krema od borovnica:

✦200 g borovnica

✦1 žličica limunovog soka

✦1 mljevena želatina (10 g)

✦80 g šećera u prahu

✦350 ml vrhnja za šlag

Priprema: Borovnice izmiksati štapnim mikserom u kašu. Protisnuti kroz finu cjediljku u glatki pire i dodati žličicu limunovog soka. Želatinu pomešati sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri. Vrhnje za šlag izmiksati sa šećerom u prahu u mekani šlag i sjediniti ga s pireom od borovnica. Na kraju otopi­ti želatinu i sjediniti ju sa 2 – 3 žlice kreme a potom spojiti s ostatkom kreme. Rasporediti na podlogu, poravnati pa staviti u zamrzivač da se stisne.

Krema od šlaga:

✦1 kiselo vrhnje (180 ml)

✦50 g šećera u prahu

✦1 žličica arome vanilije

✦250 ml vrhnja za šlag

✦1 mljevena želatina (10 g)

Priprema: Izmiksati kiselo vrhnje sa šećerom u prahu i aromom vanilije. Ručno umiješati mekano umućeno vrhnje za šlag. Na kraju dodati želatinu pripremljenu na isti način kao kod kreme od borov­nica. Rasporediti po prvoj kremi i staviti u hladnjak. Ukrasiti svježim borovnicama.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakSaznajte kako unaprijediti stočarsku proizvodnju!
Sljedeći članakRadionice za potencijalne korisnike potpora malim poljoprivrednicima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.