Podloga:

✦500 g lisnatog tijesta

Priprema podloge:

Razvaljati 250 g lisnatog tijesta na pobrašnjenoj površini na dimenziju oko 38 x 28 cm i izbockati vilicom. Peći na obrnutoj strani lima od pećnice oko 15 – 20 min na 180° C dok ne porumeni. Razvaljati ostatak lisnatog tijesta na istu dimenziju, izbockati vilicom i prebaciti na papir za pečenje u kalup. Peći do pola, 5 -10 min.

Biskvit:

✦6 jaja

✦150 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦100 g čokolade za kuhanje

✦ 80 g mljevenih oraha

✦ 2 žlice oštrog brašna

Priprema tijesta:

Pjenasto izmiksati žumanjke, šećer i vanilin šećer. Dodati otopljenu čokoladu te brašno pomiješano sa orasima. Lagano ručno postupno dodavati snijeg od bjelanjaka, čvrsto umućen s prstohvatom soli i sjediniti pjenjačom. Preliti preko do pola pečenom lisnatom tijestu i peći na 180° C još 20 – 25 minuta.

Krema:

✦ 600 ml mlijeka

✦ 40 g oštrog brašna

✦ 40 g škrobnog brašna (gustina)

✦ 100 g šećera

✦ 1 bourbon vanilin šećer

✦ 250 g margarina

✦ 50 g šećera u prahu

Priprema kreme:

Brašno i škrobno brašno pomiješati s malo mlijeka, pa ukuhati u ostatak mlijeka sa šečerom i bourbon vanilin šećerom, neprestano miješajući. Maknuti sa štednjaka kad se zgusne i pokriti prozirnom folijom. U ohlađenu kremu dodati omekšali margarin sobne temperature i šećer u prahu, pa sve pjenasto izmiksati. Na ohlađeni biskvit staviti kremu, a na kremu drugu koru lisnatog tijesta. Ukrasiti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakJela koje se najčešće pripremaju na Badnjak i Božić u Hrvatskoj
Sljedeći članakŠkolska shema 2024/25 – objavljeni Popisi odobrenih i vrednovanih dobavljača
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.