Tijesto:
✦ 16 dag oštrog brašna
✦ ½ žličice soli
✦ 12 dag maslaca
✦ 2 – 4 žlice vode

Krema:
✦ 15 dag šećera
✦ 3 dag gustina
✦ 7,2 dcl mlijeka
✦ 2 jaja
✦ 4,5 dag maslaca
✦ 2 žličice arome vanilije
✦ 15 dag kokosovog brašna
✦ 1 i ½ srednja banana

Za ukras:
✦ 34 dag vrhnja za šlag
✦ 3 žlice šećera u prahu
✦ 1/2 čaše kokosovog brašna

Priprema tijesta: Pomiješati brašno i sol, te utrljati ohlađeni i na kockice narezan maslac, dok ne nastane mrvičasta smjesa. Dodati 3 žlice ledeno hladne vode. Razvaljati na 6 mm i malo veće od kalupa. Utisnuti u namašten i pobrašnjen kalup promjera 26 cm i izbockati vilicom. Peći na 180 °C 15-20 minuta.

Priprema kreme: Na umjerenoj vatri kuhati šećer, gustin i mlijeko. Malu količinu vruće smjese umiješati u lagano tučena jaja uz stalno miješanje pjenjačom i ukuhati u ostatak uz stalno miješanje oko 2 minute. Skloniti s vatre i umiješati maslac, vaniliju i 2 čaše kokosa. Pokriti prozirnom folijom tik do ruba smjese i ohladiti. Na koru staviti tanak sloj kreme, na njega kolutiće banane, poškropiti limunovim sokom te preostalom kremom. Pokriti prozirnom folijom i staviti u hladnjak.

Dekoriranje: Premazati čvrsto tučenim vrhnjem sa šećerom. Kokosovo brašno tostirati dok malo ne posmeđi i posipati po šlagu.

Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice“

Prethodni članakSladoledne kocke
Sljedeći članakSnježne grude
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.