Kolač od kokosa i čokolade.

Tijesto (x3):

✦7 dag bjelanjaka (oko 2 bjelanjka)

✦6 dag šećera

✦1 žlica ulja

✦1 žlica mlijeka

✦1 žlica ruma

✦1 dag oštrog brašna

✦1 dag gustina

✦1 dag kakaa

✦1 žličica praška za pecivo

Priprema: Miksati bjelanjke i postupno do­davati šećer da se dobije čvrsti snijeg. Ruč­no umješati preostale tekuće sastojke, pa pomiješane suhe. Izliti u kalup 24 x 24 cm, na papir za pečenje. Peći oko 12 – 15 minuta na 160 °C. Kad se ohladi skinuti papir. Peći 3 kore, svaku posebno. Kore su prilično la­gane i osjetljive, te pazite da se ne prepeku. Pečeno preliti s 1/3 ganachea i ostaviti da se hladi.

Ganache:

✦1,5 dcl vrhnja za šlag

✦10 dag čokolade za kuhanje

Priprema: Zagrijati vrhnje i dodati mu čoko­ladu. Mješati dok se čokolada ne otopi. Osta­viti da se hladi, pa premazati kore.

Krema:

✦1 l mlijeka

✦1 puding s okusom slat­kog vrhnja

✦6 dag gustina

✦8 žlica šećera

✦10 dag mljevenog kokosa (može i više)

✦1 mljevena želatina

✦3 dcl vrhnja za šlag

Priprema: Odvojiti 1 dcl mlijeka u koji staviti želatinu da nabubri. Odvojiti 2 dcl mlijeka za umiješati puding i gustin, pa ukuhati u osta­tak od 7 dcl mlijeka pomiješan sa šećerom i kokosom. Kuhati dok se smjesa ne zgusne. U vruće umiksati otopljenu želatinu i pokriti prozirnom folijom, te ostaviti da se hladi. U ohlađeno umiješati tučeno vrhnje. Kremu mazati na ganache.

Recept iz knjige Premium kolači – deserti i slastice

Prethodni članakZačini u proizvodnji domaćih sireva
Sljedeći članakOstali članci u ovom broju
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.