Kokosnjača. Nije makovnjača, ni orehnjača, već kokosnjača – recept za dobro poznatu slasticu od dizanog tijesta s nadjevom od kokosa koja će vas oduševiti.

Tijesto:

✦ 50 dag glatkog brašna

✦ 5 dag kakaa

✦ 10 dag šećera

✦ 10 dag maslaca

✦ 3 dcl mlijeka

✦ 3 žumanjka

✦ sol

✦ rum

✦ 1 kocka svježeg kvasca

Priprema: Kvasac izmrviti u malo toplog mlijeka sa žličicom šećera. Pustiti ga da se zapjeni. Dodati u ostale sastojke, pa s braš­nom zamijesiti tijesto. Staviti pokriveno na toplo mjesto dok se radi nadjev.

Nadjev:

✦ ½ l vrhnja za šlag

✦ 5 dag maslaca

✦ 20 dag šećera

✦ 30 – 40 dag kokosovog brašna

✦ 2 žlice pšeničnog grisa

✦ 3 žumanjka

✦ 6 bjelanjaka

Priprema: Zakuhati vrhnje za šlag, doda­ti šećer, maslac, kokos i gris. Kuhati dok se ne zgusne. U ohlađeno dodati žumanjke i na kraju bjelanjke. Razvaljati tijesto na de­bljinu prsta, premazati nadjevom i zarolati. Pustiti da se diže još oko pola sata. Prema­zati umućenim jajem i peći 30 minuta na 190 °C.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2