Kore:

✦9 bjelanjaka

✦prstohvat soli

✦250 g šećera

✦1 žlica jabučnog octa

Priprema kora:

 class=

1. Miksati bjelanjake s malo soli, dodavati postupno šećer i miksati dok se šećer ne otopi i nastane gust snijeg. Na kraju dodati žlicu jabučnog octa. Smjesa mora biti čvrsta i svilenkasta.

 class=

2. Smjesu rasporediti u veliki kalup dimenzije 40 x 32 cm na papir za pečenje i peći na 150 °C, oko sat vremena.

Krema:

✦9 žumanjaka

✦4 žlice šećera

✦1 burbon vanilin šećer

✦500 ml mlijeka

✦70 škrobnog brašna (gustina)

✦200 g maslaca

Priprema kreme:

 class=

3. Pjenjačom umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodati malo mlijeka i škrobno brašno, pa sve izmiješati u glatku smjesu. Ostatak mlijeka staviti na vatru da provrije, pa ukuhati smjesu od žumanjaka ulijevajući u tankom mlazu i cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Maknuti s vatre kad se zgusne i pokriti prozirnom folijom. U ohlađeno umiksati maslac sobne temperature.

I još:

400 ml vrhnja za šlag

voće: 1 – 2 banane, 400 g jagoda, 5 – 6 kivija

Priprema:

 class=


4.
Izmiksati vrhnje za šlag.

 class=

5. Ohlađenu koru prerezati na 3 dijela. Uz pomoć slastičarske vrećice rasporediti kremu na prvu koru pa složiti banane pokapane limunovim sokom, a preko njih rasporediti šlag, također pomoću slastičarske vrećice. Poklopiti drugom korom, staviti kremu, jagode i šlag. Završiti trećom korom na koju staviti šlag i kivi.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakOBILJEŽAVANJE DANA OČARANOSTI BILJKAMA NA AGRONOMSKOM FAKULTETU
Sljedeći članak4 milijuna eura potpore za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.