Biskvit:

✦5 jaja

✦100 g šećera

✦100 g čokolade za kuhanje

✦50 ml ulja

✦50 ml mlijeka

✦80 g oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

✦1 bourbon vanilin šećer

Priprema: Žumanjke i šećer izraditi, dodati otoplje­nu i malo ohlađenu čokoladu, ulje i mlijeko, te braš­no s praškom za pecivo. Na kraju špatulom umiješa­ti čvrsto tučeni snijeg bjelanjaka s vanilin šećerom. Smijesu rasporediti u kalup dimenzije 40 x 34 cm, obložen papirom za pečenje i peći na 180 °C, 15 – 20 minuta. Kratko ohladiti pa još toplo zamotati s papi­rom za pečenje u roladu i ostaviti da se ohladi.

Krema:

✦400 ml vrhnja za šlag

✦400 g sira mascarpone

✦200 g bijele čokolade

✦200 g čokolade za kuhanje

Priprema: Izmiksati vrhnje za šlag. U drugoj posudi izmiksati mascarpone sobne temperature pa doda­vati žlicu po žlicu šlaga i lagano promiješati. Podeliti na dva dijela i u jedan dodati u mikrovalnoj pećnici otopljenu i malo ohlađenu bijelu čokoladu. Lagano promiješati, premazati odrolani biskvit i staviti ga u hladnjak da se krema malo stegne. Otopiti čokoladu za kuhanje, malo je ohladiti pa dodati u drugi dio kreme. Premazati po bijeloj kremi i zamotati u rola­du. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUkusne i hranjive grickalice od indijskog oraščića
Sljedeći članakMileram torta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.