I. tijesto:
5 jaja
18 dag šećera
18 dag margarina
1 vanilin šećer
10 dag mljevenih oraha
10 dag brašna
1/2 praška za pecivo

II. tijesto:
5 jaja
5 žlica brašna
5 žlica šećera
2 žlice ulja
1 vanilin šećer
1/2 praška za pecivo

Krema:
4 dl mlijeka
1 puding od vanilije
1 margarin
20 dag šećera

Priprema tijesta I: Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom, vanilin šećerom i margarinom. Lagano umiješati orahe, brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Ispeći biskvit.

Priprema tijesta II: Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Lagano umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo, snijeg od bjelanjaka i na kraju ulje. Ispeći biskvit u istoj veličini lima za pečenje kao i prethodni.

Priprema kreme: U mlijeku ukuhati puding. U ohlađen dodati margarin pjenasto izrađen sa šećerom.

Postupak: Prvo i drugo tijesto slijepiti pekmezom o marelica razrijeđenim u mlijeku. Na drugi biskvit staviti kremu, a kremu posipati mljevenim orasima ili ribanom čokoladom.

Recept iz knjige: Moji najbolji kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKremasti kolač s lješnjakom – Mamma mia
Sljedeći članakKruške
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.