Sastojci:

✦1 jaje

✦250 ml mlijeka

✦50 g maslaca

✦50 g čokolade za kuhanje

✦220 g brašna

✦½ praška za pecivo

✦na vrh noža sode bikarbone

✦2 žlice šećera

✦1 vanilin šećer

✦½ žličice soli

Priprema: Najmanjom brzinom na mikseru izmiješati jaje i mlijeko. Maslac i čokoladu otopiti na pari, malo ohladiti, pa dodati smi­jesi jaja i mlijeka. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećere i sol, te sjediniti s prethodnom smjesom. Na sredinu tave rastopiti malo maslaca. Manjom grabi­licom (40 ml) stavljati smjesu u centar zagri­jane tave i napraviti krug promjera 10 – 12 cm. Peći na laganoj vatri. Kad se na površini palačinke počnu stvarati mjehurići, uz po­moć špatule okrenuti i ispeći drugu stranu, ali puno kraće nego prvu. Postupak s masla­cem ponoviti za svaku palačinku.

Nadjev:

✦250 g mascarpone sira

✦100 g vrhnja za šlag

Priprema: Vrhnje izraditi u čvrst šlag, pa ga sjediniti pomoću silikonske špatule s izrađe­nim mascarponeom. Na tanjur slagati pala­činke spajane nadjevom, ili svaku palačinku posebno ukrasiti s malo nadjeva pomoću slastičarske vrećice. Ukrasiti po želji otoplje­nom čokoladom, bobičastim voćem ili čvr­sto tučenim šlagom.

Recept iz knjige Moji čokoladni kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSuzbijanje širokolisnih korova na travnjaku
Sljedeći članakPiramida
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.