Limun magija. Kolač vrlo dekorativnog izgleda s kremom od limuna i dvije vrste biskvita idealan je izbor za sve ljubitelje laganih i osvježavajućih kolača

Biskvit:
✦ 8 jaja
✦ 200 g šećera
✦ 1 vanilin šećer
✦ 200 ml ulja
✦ 200 ml tople vode
✦ 400 g glatkog brašna
✦ 1 prašak za pecivo
✦ ribana korica 1 limuna
✦ 2 žlice kakaa

Priprema: Izmutiti žumanjke sa šećerom i va­nilin šećerom. Postupno dodati ulje i vodu te brašno pomješano s praškom za pecivom i kori­com limuna. Na kraju ručno umiješati čvrst sni­jeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na 3 dijela, a u jedan dodati kakao. Svaki biskvit peći u za­grijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta u kalu­pu obloženom papirom za pečenje, dimenzije 35 x 23 cm.

Krema:
✦ 750 ml mlijeka
✦ 150 g šećera
✦ 3 pudinga od vanilije
✦ 250 g maslaca
✦ ribana korica 1 limuna

Priprema: Puding izmiješati s malo mlijeka pa ukuhati u ostalo mlijeko sa šećerom. Skuhati gustu kremu pa pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno umiksati maslac sobne tem­perature i dodati ribanu koricu limuna. Na svijetli biskvit mazati kremu, poklopiti smeđim biskvitom kojeg također namazati kremom i poklopiti drugim svijetlim biskvitom. Posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPopularni crnac
Sljedeći članakPoljoprivrednicima isplaćeno 6,8 milijardi kuna
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.