Lješnjakove ploškice. Prhki keksići s lješnjacima preliveli čokoladom idealni su za uživanje uz čašu hladnog mlijeka ili uz društvo za blagdanskim stolom.
Tijesto:
– 25 dag margarina
– 20 dag šećera
– 1 vanilin šećer
– 2 žumanjka
– 15 dag brašna
– 1/2 ravne žličice praška za pecivo
– 20 dag mljevenih lješnjaka

Posebno:
– margarin za lim

Glazura:
– 15 dag kuvertire (fine čokolade)

Pjenasto izmiješajte margarin, dodajte šećer, vanilin šećer i žumanjke, miješajte dok se šećer posve ne rastopi. Umijesite tijesto dodavajući brašno s praškom za pecivo i mljevene lješnjake. Tijesto punite u vrećicu za štrcanje s tuljčićem srednje velikoga otvora i štrcajte na namašteni lim u trake duge 4- 5 cm. Pecite na 200 °C 10-15 minuta. Kuvertiru rastopite na pari i premažite ohlađene ploškice.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitka

Prethodni članakPiletina Italiana
Sljedeći članakOluja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.