Prhko tijesto:

✦180 g margarina

✦60 g šećera

✦prstohvat soli

✦2 žumanjka

✦2 žlice ruma

✦ribana korica limuna

✦200 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)

Priprema:

Margarin sobne temperature, šećer i sol pjenasto izmiksati, dodati žumanjke, rum i li­munovu koricu, pa sve sjediniti mikserom u pje­nastu smjesu. Na kraju dodati brašno i sve zajed­no izmiksati.

Kalup dimenzije 30 x 20 cm obložiti papirom za pečenje i rasporediti smjesu žlicom. Ravnomjerno nožem razvući smjesu. Peći na 180 °C, oko 15 minuta.

Premaz:

✦5 – 6 žlica džema od marelice

Priprema:

Tijesto malo ohladiti i premazati dže­mom od marelice.

Preljev:

✦4 bjelanjka

✦prstohvat soli

✦100 g šećera u prahu

✦ribana korica limuna

✦50 g rezanih oraha

Priprema:

Bjelanjke tući u čvrst snijeg s prsto­hvatom soli, te postupno dodati šećer i limunovu koricu.

Rasporediti snijeg od bjelanjaka na tijesto, a na vrh posuti rezane orahe. Peći još oko 10 – 15 minuta u pećnici smanjenoj na 160 °C. Pećnicu ugasiti i ostaviti da se kolač suši.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakKako fermentacijom napraviti voćno vino od šipka ili nara?
Sljedeći članakPrinces krafne
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.