Beze kore koje se tope u ustima, nježna krema s aromom vanilije i svježe voće koje donosi dašak svježine – male Pavlove tortice oduševit će svakoga tko ih proba. Ovaj profinjeni, a jednostavan desert idealan je za svečane prigode, ali i za uživanje u toplim danima uz lagane, voćne slastice.
Recept dolazi iz kuharice Moji voćni kolači, gdje je među brojnim inspirativnim idejama za slastice s voćem posebno istaknut zbog svoje elegancije i klasične privlačnosti. Uz jasne upute i provjerene omjere, uspjeh vam je zagarantiran.
U nastavku donosimo cijeli recept, od pripreme beze košarica do završne dekoracije voćem.
Beze (za oko 18 tortica):
✦6 bjelanjaka
✦300 g šećera
✦1 žlica škrobnog brašna (gustina)
✦1 žlica limunovog soka
Priprema:
Od bjelanjaka izmiksati gust i sjajan snijeg uz postupno dodavanje šećera. Miksati oko 15 minuta dok se svi kristali šećera ne otope. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati škrobno brašno i limunov sok.
Staviti smjesu u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom i istiskivati kuglice promjera 6 – 7 cm. Na sredini žličicom napraviti mala udubljenja, a po stranicama napraviti rezove, povlačeći nožem od dna prema vrhu tortice. Moguće je istiskivati i krugove sa zvjezdastim nastavkom, po želji. Staviti u zagrijanu pećnicu na 100 °C i sušiti 1,5 do 2 sata, a zatim ugasiti pećnicu i ostaviti da se beze tortice ohlade u pećnici.
Krema:
✦600 ml mlijeka
✦6 žumanjaka
✦80 g šećera
✦1 burbon vanilin šećer
✦2 pudinga od vanilije
✦250 ml vrhnja za šlag
I još:
✦voće po želji (maline, borovnice, kivi)
Priprema:
U malo mlijeka razmutiti žumanjke, šećere i puding. Ostatak mlijeka zakuhati, dodati razmućenu smjesu i kuhati miješajući dok se ne zgusne. Pokriti prozirnom folijom i ohladiti na sobnoj temperaturi.
Posebno umutiti vrhnje u šlag. Ohlađenu kremu izraditi mikserom, dodati šlag i špatulom sjediniti. Pomoću slastičarske vrećice stavljati kremu na beze tortice. Ukrasiti voćem po želji. Dobro ohladiti i poslužiti.
Recept iz knjige Moji voćni kolači