Biskvit:

✦4 jaja

✦4 žlice šećera

✦4 žlice tople vode

✦4 žlice oštrog brašna

✦2 žlice kakaa

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Bjelanjke istući u čvrst snijeg uz postu­pno dodavanje šećera. Smanjiti mikser na najma­nju brzinu pa dodati jedan po jedan žumanjak i toplu vodu. Umiješati brašno s praškom za pecivo i kakaom i kratko sjediniti. Uliti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 38 x 25 cm. Peći na 180 °C, oko 20 minuta.

Preljev:

✦150 ml čokoladnog mlijeka

Priprema: Ohlađeni biskvit preliti s toplim čokolad­nim mlijekom.

Svijetla krema:

✦1000 ml mlijeka

✦6 žlica šećera

✦1 žličica arome vanilije

✦120 g škrobnog brašna (gustina)

✦200 g maslaca

Priprema: Škrobno brašno razmutiti u malo hlad­nog mlijeka pa ukuhati u ostatak mlijeka sa šećerom i aromom vanilije. Kuhati dok se ne zgusne cijelo vri­jeme miješajući pjenjačom. Maknuti s vatre i pokriti prozirnom folijom. U mlaku kremu umiksati maslac sobne temperature i namazati po biskvitu.

Tamna krema:

✦500 ml vrhnja za šlag

✦200 g čokolade za kuhanje

✦200 g Nutelle

Priprema: Zagrijati vrhnje za šlag i dodati čokoladu za kuhanje. Grijati na laganoj vatri miješajući dok se čokolada ne otopi. Maknuti s vatre i dodati Nutellu. Dobro promiješati, malo ohladiti i preliti po svijetloj kremi. Ostaviti u hladnjaku preko noći da se stisne.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakKomisija odobrila uporabu genetski modificiranog kukuruza za hranu i hranu za životinje
Sljedeći članakLjetna voćna poslastica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.