Sastojci:

✦45 dag glatkog brašna + 5 dag za doradu

✦1,8 dcl mlijeka

✦2 žumanjka

✦0,8 dag suhog kvasca

✦3 dag omekšalog maslaca

✦7 dag šećera

✦prstohvat soli

✦20 dag Nutella namaza

✦2 bjelanjka za premaz

Priprema: U malo toplog mlijeka dodati kvasac, žlicu brašna i malo šećera, pa ostaviti da odstoji oko 15 minuta. Dodati žumanjake i ostale sastojke, pa umijesiti glatko tijesto. Kuhinjskom krpom pokri­ti posudu s tijestom i ostaviti da naraste oko 40 minuta. Nutellu staviti na toplo ili u vruću vodu da malo omekša. Na pobrašnje­loj radnoj plohi kratko premijesiti tijesto i podjeliti ga na 4 jednaka dijela. Prvi dio razvaljati na debljinu 2 – 3 mm i staviti na papir za pečenje. S dnom od kalupa za tortu promjera 28 cm utisnuti i označiti krug na tijestu. Nutellu namazati na označeni krug. Razvaljati ostala tri tije­sta i ponoviti postupak kao s prvim, slažući jedan na drugi. Zadnje tijesto ne maza­ti Nutellom. Odrezati višak tijesta izvan označenog kruga.

Na sredinu zadnjeg ti­jesta lagano čašom pritisnuti da se označi krug do kojeg se mogu rezati trokuti. Tije­sto zajedno s papirom za pečenje prebaciti na dno kalupa za tortu. Nožem rezati linije od kruga označenog čašom, tako da se dobije 16 trokuta. S obje ruke primati tro­kute tijesta jedan do drugog i istovremeno zavrnuti dva puta u suprotnom smjeru, je­dan od drugog, pa sastaviti krajeve centra i pritisnuti ih prstima. Premazati bjelanjkom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Peći 20 mi­nuta na 180 °C, prvih 10 minuta na donjoj, a drugih 8 – 10 minuta na srednjoj rešetki pećnice.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2


Prethodni članakŠamponeze torta
Sljedeći članak303 javna natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, u pripremi još 78
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.