width=Tijesto (x 2):
– 4 bjelanjaka
– 4 žlice šećera
– 2 žlice mljevenih lješnjaka
– 2 žlice oštrog brašna
– ½ praška za pecivo

Krema:
– 8 žumanjaka
– 8 žlica šećera
– ½ l mlijeka
– 2 mljevene želatine
– 20 dag bijele čokolade
– ½ l vrhnja za šlag

I još:
– 4 banane
– limunov sok
– ribana bijela čokolada

Priprema tijesta: Bjelanjke istući u čvrst snijeg, te postupno dodavati šećer. Ručno pažljivo umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo i prženim i mljevenim lješnjacima. Ispeći dva takva biskvita u kalupu obloženom papirom za pečenje, dimenzija 20 x 30 cm, na 175 °C, 10 – 15 minuta. Pečeno natopiti hladnim mlijekom.

Priprema kreme: Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i malo mlijeka, te ukuhati u preostalo mlijeko. Kuhati dok se ne zgusne, oko 15 – 20 minuta, uz stalno miješanje na laganoj vatri. Želatinu pripremiti prema uputi na vrećici i dodati u vruću kremu, kao i sjeckanu bijelu čokoladu. Dobro promiješati da se čokolada u potpunosti otopi. U malo ohlađeno dodati šlag od tučenog vrhnja.

Postupak: Banane prepoloviti po dužini i pokapati limunovim sokom da ne potamne. Na biskvit staviti pola kreme, utisnuti polovice banana, drugi biskvit, drugi dio kreme i banane. Ukrasiti bijelom čokoladom.

Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSnježni kolač
Sljedeći članakPrhke limun rolice
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.