Prhko tijesto:

✦200 g maslaca ili margarina

✦200 g šećera

✦prstohvat soli

✦2 jaja

✦3 žumanjka

✦500 g oštrog brašna

✦2 žličice praška za pecivo

Priprema:

1. Sve sastojke pomiješati vilicom u mrvičastu smjesu.

2. Rukom zamijesiti prhko tijesto. 1/3 tijesta staviti u zamrzivač da se stisne.

Nadjev:

✦2 žlice pšenične krupice (grisa)

✦300 g šljiva

Priprema:

3. Veći dio tijesta razvaljati na veličinu kalupa dimenzije 20 x 30 cm, i posuti s dvije žlice pšenične krupice.

4. Šljive izrezati na četvrtine i poslagati.

Krema:

✦750 ml mlijeka

✦6 žlica šećera

✦2 pudinga od vanilije

Priprema:

5. U malo mlijeka razmutiti puding pa ukuhati u ostatak mlijeka sa šećerom. Miješati pjenjačom dok se ne zgusne, pa maknuti s vatre.

6. Vruć puding preliti po šljivama.

7. Tijesto iz zamrzivača naribati po pudingu. Peći na 180 °C, 45 minuta. Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakGourmet kocke
Sljedeći članakZapočinje projekt “Improve River LIFE”
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.