Tijesto:
✦ 60 dag glatkog brašna
✦ 1 kocka svježeg kvasca
✦ 3 dcl mlijeka
✦ 5 dag šećera
✦ 3 žumanjka
✦ 10 dag otopljenog maslaca
✦ ½ žlice soli
Nadjev:
✦ 3 bjelanjka
✦ 20 dag smeđeg šećera
✦ 25 dag mljevenih oraha
✦ 1 vanilin šećer
✦ 1 žlica kakaa
✦ 2 – 3 žlice mlijeka za premaz
Priprema tijesta: Kocku svježeg kvasca izmrvite u malo mlakog mlijeka sa žlicom šećera i žlicom brašna. Ostavite na toplom da se stvori pjena. Kad se kvasac aktivirao, dodajte mu ostale sastojke i umijesite tijesto mikserom sa spiralnim nastavcima za tijesto.
Tijesto stavite u posudu prekivenu vlažnom kuhinjskom krpom na toplom mjestu sve dok ne udvostruči volumen. Kad je tijesto naraslo, premijesite ga i podijelite na 6 dijelova. Svaki dio razvaljajte na pravokutnik dimenzija 35 x 15 cm.
Priprema nadjeva: Bjelanjke izmiksajte u snijeg, dodajte smeđi šećer, mljevene orahe, vanilin šećer i kakao. Premažite svaki dio tijesta s nadjevom i savite u roladu. Od šest rolada, ispletite dvije pletenice, po tri u jednu pletenicu, pa ih nožem zarežite malo po vrhu.
Premažite s malo toplog mlijeka. Pecite u dubokom namaštenom i pobrašnjenom kalupu u zagrijanoj pećnici na 180 °C, 30 – 40 minuta. Prekrijte aluminijskom folijom ako pletenice počnu jako tamniti. Pečene raspucale pletenice pospite šećerom u prahu.
Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka 2“