Rascvjetala pletenica. Pletenica s mljevenim orasima odlična je slastica od dizanog tijesta dekorativnog izgleda i finog ukusa, a jednostavne izrade.

Tijesto:
✦ 60 dag glatkog brašna
✦ 1 kocka svježeg kvasca
✦ 3 dcl mlijeka
✦ 5 dag šećera
✦ 3 žumanjka
✦ 10 dag otopljenog maslaca
✦ ½ žlice soli

Nadjev:
✦ 3 bjelanjka
✦  20 dag smeđeg šećera
✦  25 dag mljevenih oraha
✦  1 vanilin šećer
✦  1 žlica kakaa
✦  2 – 3 žlice mlijeka za premaz

Priprema tijesta: Kocku svježeg kvasca izmrvite u malo mlakog mlijeka sa žlicom šećera i žlicom brašna. Ostavite na toplom da se stvori pjena. Kad se kvasac aktivirao, dodajte mu ostale sastojke i umijesite tijesto mikserom sa spiralnim nastavcima za tijesto.

Tijesto stavite u posudu prekivenu vlažnom kuhinjskom krpom na toplom mjestu sve dok ne udvostruči volumen. Kad je tijesto naraslo, premijesite ga i podijelite na 6 dijelova. Svaki dio razvaljajte na pravokutnik dimenzija 35 x 15 cm.

Priprema nadjeva: Bjelanjke izmiksajte u snijeg, dodajte smeđi šećer, mljevene orahe, vanilin šećer i kakao. Premažite svaki dio tijesta s nadjevom i savite u roladu. Od šest rolada, ispletite dvije pletenice, po tri u jednu pletenicu, pa ih nožem zarežite malo po vrhu.

Premažite s malo toplog mlijeka. Pecite u dubokom namaštenom i pobrašnjenom kalupu u zagrijanoj pećnici na 180 °C, 30 – 40 minuta. Prekrijte aluminijskom folijom ako pletenice počnu jako tamniti. Pečene raspucale pletenice pospite šećerom u prahu.

Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka 2“

Prethodni članakNutella cheesecake
Sljedeći članakBrzi od jagoda
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.